Odsherredturen

28. og 29. maj 2013

Hermed et lille referat af vores tur, som Bodil og Daniel havde arrangeret i samarbejde med Riis Rejser.

Det er nu 3. gang at Daniel arrangerer tur for valgmenighedens medlemmer og hvem der ellers har lyst til at deltage, og som altid en spændende og veltilrettelagt tur.

Vi blev lige det antal der skulle til, for at turen kunne gennemføres, d.v.s. 25.

Vi startede fra P-pladsen ved søen præcis kl. 7 og havde første pause ved første rasteplads på Fyn, hvor der blev serveret kaffe og rundstykker og en lille skarp til de, der måtte have lyst til det.

Efter en smuk køretur gennem det Nordsjællandske landskab ankom vi til Vallekilde Højskole, hvor vi spiste vores medbragte mad. Derefter blev vi modtaget af skolens forstander, Torben Smidt Hansen, som startede med at tage os med i den gamle foredragssal og fortalte om skolens fortid og nutid.
Han var blevet ansat 1.9.2010 på et tidspunkt, hvor højskolerne havde det svært med at få elever nok. Han kom fra en stilling som chef for P-2 i DR. Uden at ville hænges op på det, mener jeg han sagde, der var 17 elever, da han startede, og man nu havde fulde elevhold og dermed sorte tal på bundlinjen, idet man satsede meget på kreativitet og kommunikation.

Han fortalte om Vallekildes grundlæggelse af teologen Ernst Trier, som efter opfordring fra Grundtvig, grundlagde højskolen i 1865, et byggeri der udført i rekordfart.

Efter at have set skolen gik vi over til Valgmenighedskirken, Korskirken, som er tegnet af Andreas Bendtsen, som også har tegnet vores kirke. Her blev vi modtaget af præsten, Janne Sulkjær. Hun fortalte om kirkens tilblivelse, aktiviteter og medlemstal. Kirken blev indviet i 1882 og bygget i løbet af et år med hjælp af mange frivillige. Den blev, som så mange andre steder opført i protest mod en meget indremissionsk præst, som kom til Vallekilde, hvor den daværende grundtvigianske præst og Ernst Triers meget gode ven, flyttede til Ubberup. I en årrække kørte menigheden til Ubberup, ca .20 km med hestevogne for at komme i kirken.

Det var spændende at se en kirke så meget lig vores og dog noget anderledes, da altertavlen var skifter ud med en glasmosaik af Joakim Skovgård, hvilket gav et dejligt lyst rum.

Derefter gik turen til Dragsholm Slot, og undervejs fortalte Daniel om Lammefjordens tilblivelse. På slottet startede vi i kirken, som blev meget benyttet til bryllupper, da slottet blev meget benyttet til bryllupsfester. Vi havde en meget engageret guide, som levende fortalte om slottets historie, både i kirken og under rundvisningen. Vi fik den tragiske historie om Celestine, der blev muret inde af sine forældre, da hun blev gravid med en daglejer, og som nu gik igen, og for at undgå ulykker måtte vi alle hen til stedet og sige: goddag Celestine. ( Det undlod vores chauffør at gøre, med det resultat, at der gik et hydraulikrør i bussen næste dag. Så kunne han lære det!)

Vi nåede lige en gåtur i parken for at se de imponerende gamle og store rhodendendroner, som var i blomst.

Efter indkvartering på Strandhotellet i Holbæk fik vi en dejlig middag med hyggeligt samvær.

Næste dag kørte vi til Malergården i Plejerup. Undervejs fortalte Bodil om kunstmalerfamilien Swane, som havde boet der i en årrække sammen med deres tre børn.

Det var deres plan, at være selvforsynende med alt, så det var et sted med tilhørende landbrugsjord, og der blev anlagt en stor køkkenhave. Stedet er nu et museum, som rummer familiens malerier.

Det var en speciel familie, hvor de tre børn, Hanne, Gerda og Henrik, ikke gik i skole, men blev hjemmeundervist af moderen. Efter 2. verdenskrig drog de i lange perioder ud i Europa for at male, i en ombygget lastbil, som må betegnes som den første model af en autocamper.

Frokosten blev indtaget på Højby Kro, og så var vi klar til næste stop, som var Gniben, som ligger helt ude på spidsen af Odden.

Her har Søværnets specialskole til huse, oprettet i 2006, hvor uddannelsen til søofficerer og andre specialopgaver indenfor søværnet finder sted. Vi blev modtaget af en søofficer, som havde planlagt at gå rundt i området med os, men da det regnede ret kraftigt, gik vi indendøre og fik info der. Da det blev tørvejr fik vi en rundvisning i området og de mandlige deltagere udviste stor interesse og havde mange spørgsmål. Der var en fantastisk udsigt over vand til 3 sider. Stedet er åbent for offentligheden, undtagen når der er militære øvelser, og der er anlagt en vandresti langs vandet rundt om Gniben.

På tilbagevejen aflagde vi et lille besøg på Odden kirkegård, hvor den danske søofficer Peter Villemoes ligger begravet. Han deltog bl. a. i slaget på Reden. Han døde som 24 årig i et slag mod englænderne sammen med 64 andre søfolk. Her fik vi igen genopfrisket vores historie af Daniel.

Efter en dejlig middag på Fjeldsted Kro på Fyn, nåede vi rettidigt hjem til Lemvig kl. 22.

Hvis Bodil og Daniel får lyst til at arrangere tur en anden gang, kan jeg kun opfordre til at deltage. Man får opfyldt både det sociale og kulturelle og kommer til steder man måske ikke har set eller hørt om før.

Hanne Lund

Flere billeder herunder...