Turen til Hamburg 18. til 20. maj 2015

Mandag morgen klokken 7.00 kørte Bæks Bus med Ib som chauffør fra Rema over Aulum og Herning, hvor vi skulle samle de sidste 3 op - så var vi 37 deltagere.
Med velkomst, morgensang og snak nåede vi hurtigt til Hylkedal, hvor der var buskaffe, rundstykker og en lille morgenbitter til de, der havde lyst.

Godt tilpas kørte vi mod Riecklinger Landbraueri, hvor der var rundvisning. En lille privatejet virksomhed, hvor alt foregik helt som i gamle dage. Alt blev lavet med håndkraft. Ejeren fortalte, at en dygtig medarbejder kunne tappe ca. 500 flasker øl pr time. Selv etiketter blev sat på med hånden. Her fik vi en speciel frokost bestående af fedtemadder med forskellige pølser og oste. Hertil en mørk og en lys øl af bryggeriets egen produktion. - Der var også mulighed for at vi kunne købe deres forskellige øl.

Derefter gik turen mod Lübeck, hvor vi sammen med Mette Press - en dansk født guide, bosat i Lubeck, gik rundt i den smukke gamle by. Efter at have fortalt om byens historie og de flotte bygninger sluttede guiden af med at fortælle om Lubecks berømte marcipan, som mange af os fik smagt på, da vi bagefter gik rundt på egen hånd.

Turen fortsatte mod Hamburg og vores hotel: Holiday inn Express. Efter indkvartering var vi klokken 19.00 klar til at gå over gaden til Maredo Steak Restaurant, hvor vi spiste en god middag.

Aftenen sluttede med en gåtur i byen, hvor vi så nogle af de spændende gader, hvor livet leves i højeste gear.

Efter morgenbuffeten var vi næste dag klokken 10.00 klar til at stige på bussen til en byrundtur i Hamburg. Med på turen havde vi en meget vidende, talende og fantastisk guide. Han talte flydende dansk og vist også adskillige andre sprog. Han havde været feriedreng i Danmark. Guiden mente, han godt måtte krydre historierne med lidt løgn, for så huskede vi det bedre! Efter 2 timer i bussen var vi på havnerundfart i 1 time. Også her var vores guide med. I havneområdet er der mange godt beliggende lejligheder til priser på 7-8 millioner euro.

Klokken 14.00 var der bestilt frokost på Pantherea og det var en oplevelse! Meget overdådig med stor salat buffet. Dernæst gik tjenerne rundt og serverede forskellige slags grillet kød fra lange spyd, hvortil vi fik meget forskelligt tilbehør. Til slut kunne vi gå til en stor buffet med kager og desserter. Alle blev overmætte og vi var enige om, at vi her kunne have brugt meget mere tid, men Den danske Sømandskirke ventede på os. Præsten Henrik Fossing skulle have vist os rundt, men da det danske kronprinsepar var på besøg i byen, var han optaget og vi fik i stedet fortalt kirkens historie af en medarbejder. Kirken hedder nu Benediktekirken, opkaldt efter prinsesse Benedikte. Kirken er udsmykket af kunstneren Erik A. Frandsen og er den mest nutidigt udsmykkede danske kirke i EU.

Om aftenen var der 14 deltagere, der havde tilkøbt billet til Phantom Der Opera - en meget spændende musicalopsætning med dejlig musik.

Onsdag skulle vi have tjekket ud og være klar til at køre klokken 9.00.
Ved Eideren kørte vi ombord på en lille færge, der sejlede os over på den anden side. I nærheden af Meldorf gjorde vi stop ved en infopavillion: Schlagt bei Hemmingstedt, der viser Kong Hans's forsmædelige nederlag til Ditmarskerne i år 1500.

Da vi havde kørt et lille stykke kom vi til Eider Sperverk, en meget stor sluse, der leder vandet ud i Nordsøen. Her var der mulighed for en frisk gåtur inden turen gik videre mod Rother Haubarg, der er en speciel gårdtype, der hører Frieslandet til. Det er en firlænget gård med overbygget gårdsplads i midten. På Rother Haubarg er der 100 vinduer, men kun glas i 99. Sagnet fortæller at gården blev bygget på 1 nat for at den fattige unge mand kunne få den rige smeds datter. Men da hanen galede, manglede der glas i et vindue. Det vindue fløj djævelen ud af, og der må aldrig komme glas i vinduet. Den unge mand blev gift med smedens datter.

Vi indtog vores frokost på Rother Haubarg inden vi kørte videre i det specielle landskab, der er meget fladt og gårdene er bygget på små forhøjninger, værfer. Vi kunne se, at nogle værfer var tomme, tegn på, at gårdene også dernede bliver lagt sammen til større brug.

Sidste by på turen var Friedrichstadt. Her gik vi rundt i den smukke gamle by, der bærer præg af at der har været mange hollandske indvandrere.Vi besøgte blandt andet Mennoniterkirken, hvor den danske menighed holder til. Præsten Victor Greve fortalte levende om stedet. Vores tidligere præst Tage Stausholm-Fisker har været præst der fra 1962 - 66.

På mange huse er der gavlmærker og murankre udformet som dyre- eller englehoveder. Så i stedet for husnummer boede man f.eks. i løvehuset. Man kan stadig se kanonkugler i murene på mange af de gamle huse. Byen er meget velholdt med blomster, flotte nymalede huse, - en rigtig kulturhistorisk perle.

Fra Friedrichstadt kørte vi mod Danmark. Ved grænsen var der mulighed for at handle inden vi kørte til Rødekro Kro, hvor vi fik en dejlig middag.

Vi var hjemme i Lemvig ca. 22.30. Trætte, men alle var vist enige om, at det havde været en god og oplevelsesrig tur, Daniel havde arrangeret i samarbejde med Riis Rejser.

Se flere billeder herunder...