Rejsen
 Det skal vi opleve

Det skal vi opleve

Minnesota
Danebod Folk High School i Tyler. Byen blev grundlagt i 1885 af grundtvigske indvandrere. Højskolen holder stadig kurser efter grundtvigsk forbillede.

Iowa (Elk Horn)
Et af rejsens hovedmål er byen Elk Horn i Iowa, som er den by i USA med den største koncentration af indbyggere med danske rødder. Langs hele "Main Street" vajer Dannebrog side om side med Stars & Stripes, og byen bærer i det hele taget præg af indbyggernes stolthed over deres danske arv.
I 1976 lykkedes det en gruppe borgere i Elk Horn at købe Nørre Snedes gamle vindmølle og stykke for stykke fragte den til USA. Her knejser den i dag som byens vartegn og symbol på tilknytningen til Danmark. Vi skal på rundtur i møllen og høre om hele projektet. Ved møllen ser vi også "Viking Hjem" og miniaturekirken "Morning Star Chapel", som er bygget af en dansk indvandrer og bl. a. benyttes til bryllupper.

"Bedstemor´s House". Indvandrerhjem fra 1908 i victoriansk stil.
Det danske slægtsforskningscenter med omfangsrigt arkiv over danske indvandrere.
Museum of Danish America ("Det Danske Indvandrermuseum").
Elk Horns Lutherske kirke og kirkegård.
Besøg og rundvisning hos lokal farmer.
Danish Winery (Den Danske Vingård).
Grillmiddag og "mød de lokale".

Iowa (Kimballton – den grundtvigske højborg)
Kimballtons Lutherske kirke.
Filmforevisning: ”Nadjesda”. (Dokumentarfilm om danskfødte Nadjesta Overgaard).
Mermaid Park med Den Lille Havfrue og skulpturer fra H. C. Andersens eventyr.
Kunstgalleri og forsamlingshus.

Nebraska
Mormonudvandrernes vinterkvarter i Florence, Omaha.
National Homestead Memorial i Beatrice.
Gudstjeneste i Johanneskirken, Kronborg, Nebraska. USA´s smukkeste præriekirke.
Frokost og præsentation i kirkens forsamlingshus Brejdablik.
Landsbyen Dannebrog, ”Nebraskas danske hovedstad”.

Wyoming
Fort Laramie. Handelsstation fra 1834. Senere vestens største militære fort.

South Dakota
Veterantoget ”1880 Train”.

Wild-west-byerne Hill City og Keystone.
Privat besøg og kaffe i bjælkehytte.

Mount Rushmore Monumentet skabt af dansk-amerikaneren Gutzon Borglum (Børglum).

Crazy Horse Memorial. Monument over indianerhøvdingen Crazy Horse.

Vores besøg i Black Hills byder også på storslåede naturoplevelser!
Med en lokalkendt guide skal vi udforske Black Hills, der er et af USA´s mest naturskønne og særprægede landskaber. Hele området er og var helligt land for indianerne. Den amerikanske regering i Washington havde ved en traktat i 1876 garanteret Lakotastammen eneret til hele Black Hills-området, men da der blev fundet tin og guld i bjergene, strømmede lykkejægere og guldgravere til. Den berømte/berygtede general George Armstrong Custer blev sendt hertil for at opretholde ro og orden og beskytte indianernes interesser, men det endte med, at general Custer egenhændigt gik i krig med indianerne, som under ledelse af de berømte høvdinge Sitting Bull og Crazy Horse udraderede den amerikanske hærenhed. Som bekendt tabte indianerfolket i sidste ende krigene mod den veludrustede amerikanske hær.

Vi skal bl.a. bruge tid i Custer State Park, der byder på et rigt dyreliv. Her lever nogle af USA´s største bestande af den amerikanske bison, og med lidt held får vi også andre vilde dyr at se.

Desuden vil vi udforske historien bag den Oscarvindende film "The Revenant", som er baseret på virkelige hændelser i Black Hills og andre lokaliteter i South Dakota.

Se flere levende billeder her: (klik på billedet herunder)