Torvald Westergaard
 Skulpturstien
 Skulpturerne

Skulpturstien

Når man besøger Lemvig Valgmenighedskirke, opdager de fleste, at der i æblehaven bag kirken er en samling stenskulpturer. Denne samling er kun en del af en større helhed, og "Skulpturstien" strækker sig fra Lemvig Museums- have op langs den 182 trin høje stationstrappe og slutter så i kirkens æblehave.
Skulpturerne står således i naturens grønne rum med udsigt over byen og fjorden og i rummet under de gamle æbletræer øst for kirken.
Stenenes mester er Thorvald Westergaard, som var kunstner og håndværker. På sit stenhuggerværksted i Lemvig lavede han utallige originale gravsten, der findes rundt om i Jylland. Samtidig arbejdede han hele sit liv med egne skulpturelle værker. I hans have i Lemvig stod en samling på over 60 værker. I 1994 skænkede kunstnerens arvinger denne samling til Lemvig Museum, og med støtte fra Lemvig Kommune, Lemvig Valgmenighed og Ny Carlsbergfondet blev skulpturstien anlagt med 54 værker.
I Valgmenighedens have finder man de sten, der har et religiøst indhold. Et af de fineste værker er stenen med Adam og Eva og Jesusbarnet.
Man er velkommen til at gå rundt i den del af haven, hvor skulpturerne står, samt besøge kirken i dennes åbningstider.

Skulpturstien strækker sig fra Lemvig Museums have, op langs den 177 trin høje Stationstrappe og slutter i Lemvig Valgmenighedskirkes have.

Skulpturerne står i naturens grønne rum, med udsigt over byen og fjorden.

Hvis man går videre til Lemvig Kirkegård, kan man se Torvald og Agnete Westergaards gravsted med skulpturen "Bernadette" eller "Livet vågner" (hugget 1952), Thøger Larsens gravsten og mange andre særprægede gravminder fra hans og sønnen Ejgil Westergaards værksted.

Se kort i fuld størrelse

Tekst og tavle fra Lemvig Museum
Her kan hentes yderligere oplysninger om Torvald Westergaard og skulpturerne.